• Tips voor een schone container
    In de zomermaanden, als de temperatuur behoorlijk oploopt, wil de GFT container wel eens stinken. Een paar tips om dit te voorkomen: hou de container uit de zon, gooi GFT afval zo droog mogelijk weg, sluit de deksel van de container niet helemaal en reinig de bak met enige regelmaat.
  • Afbreekbare GFT zak
    Ook heel handig voor het GFT afval zijn de 100% afbreekbare zakken gemaakt van bijvoorbeeld maiszetmeel. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De kleinere zakjes zijn handig voor in de keuken, de grote maten voor in de GFT-container zelf.
  • Zelf composteren
    Op de website van Milieucentraal vind je informatie over composteren in je eigen tuin.

Tijdlijn


Ervaring deelnemers
Bekijk ook eens de uitgelichte tips


Eigen GFT afval retour voor een vruchtbare bodem

Composteerbedrijven verwerken het gescheiden ingezamelde GFT afval tot compost. Gemengd met tuinaarde is dit een ideale bodemverbeteraar: het stimuleert de groei van gewassen op milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de grond. Bovendien legt compost CO2 vast in de bodem. Op die manier leveren burgers en composteerbedrijven samen een positieve bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering. Dankzij nieuwe ontwikkelingen en moderne technieken neemt de positieve bijdrage aan het milieu verder toe. Veel bedrijven winnen bijvoorbeeld eerst biogas uit het gft-afval voordat er compost van wordt gemaakt. Dit gas kan worden gebruikt voor elektriciteitsproductie of als groen gas voor de transportsector.

Op 25 maart 2017 is het weer landelijke compostdag. Dan kunnen alle Leusdenaren gratis 3 zakken GFT-compost ophalen op de milieustraat!